Les Jamelles z Mourvèdre je výrazné, strukturované, komplexní rosé pocházející ze dvou terroitů v okolí Narbonne
.
Kategorie: | Languedoc-Roussillon |
---|
Mourvèdre údajně španělského původu se ve středověku stěhoval do Francie, kde se mu dařilo v přímořském středomořském klimatu. Dnes se stále pěstuje výhradně podél pobřeží mezi Perpignanem a Fréjus a produkuje některá z nejlepších vín regionu. K tomu, aby projevil svůj plný potenciál, potřebuje slunce, teplo a blízkost moře. Mourvèdre je především vybíravý hrozen, jehož pěstování je složité. Červená vína, jsou vynikající kvality a mohou se pochlubit sytou barvou. Jsou aromatická, kořenitá a strukturovaná, vhodná ke zrání. Když je hrozno Mourvèdre vinifikováno jako rosé, dává strukturovaná, komplexní vína.
Odrůda hroznů 100% Mourvèdre.
Hrozny, které jdou do výroby tohoto Mourvèdre rosé, pocházejí ze dvou terroir: vápenitá jílovitá půda a suché, slunečné klima v okolí Narbonne poskytují bohatá vína pyšnící se nádhernými vůněmi a chutí červeného ovoce, zatímco rozmanité půdní profily Aude Říční rovina (vápnitá hlína, zaoblené kameny, pískovec, vápenec, opuky) v kombinaci s horkým suchým klimatem propůjčují vínu strukturu a napjatost.
Vinifikace Hrozny se po sklizni rychle lisují, aby se minimalizovala extrakce barvy. Důkladné studené usazení moštu po dobu 48 hodin nastaví barvu a třísloviny. Fermentace trvá 1 měsíc, poté víno zraje 3 měsíce v nerezu, bez přístupu vzduchu.
Degustace: Les Jamelles Mourvèdre rosé je velmi světlé broskvové barvy. Vůně je výrazná, intenzivní a svěží s vůní broskve, citrusů, bylinek (pepř, jalovec, tymián, máta) a květinových nuancí. Plné tělo a velkorysé na patře nabízející krásné napětí a mineralitu (pazourek). Závěr je kulatý, květinový (růže), kořenitý (zázvor, máta peprná) a příjemně dlouhý. Toto je rosé pozoruhodné složitosti!
Jídlo a víno: Podávejte při teplotě mezi 8° a 10°C jako aperitiv s antipasti, tapas (slaná treska, zeleninové nebo krevetové lívanečky, chobotnicový salát) nebo se zeleninovým tianem nebo terinou, treskou na provensálský způsob. Nebo proč ne s rybou nebo steakem grilovaným na grilu?